روش‌های دندانپزشکی برای ترمیم دندان ترک خورده یا شکسته

4.5/5 - (2 امتیاز)

دندان ترک خورده یا شکسته یک مشکل رایج دندانپزشکی است که می‌تواند برای هر کسی، حتی کسانی که بیشتر مراقبت دندان‌هایشان هستند نیز اتفاق بیفتد. دندان ترک خورده و شکسته به اندازه‌ای درد دارد که حتی انجام معمولی‌ترین فعالیت‌های روزانه مانند مسواک زدن و خوردن را هم مختل و دشوار می‌کند.

خوشبختانه، گزینه‌های درمانی زیادی برای افرادی که با چنین مشکلی دست و پنجه نرم می‌کنند وجود دارد. یکی از گزینه‌ها پر کردن دندان است. بنابراین، اگر دندانتان شکسته یا ترک خورده و تراش برداشته است، خیالتان راحت باشد و بدانید که برای نجات دندانتان هیچ وقت دیر نیست و همیشه روش‌هایی موثر و کاربردی برای ترمیم دندان شکسته وجود دارد.

در این نوشته پنج روش کاربردی و موثر دندانپزشکی برای ترمیم دندان شکسته را توضیح می‌دهیم. اما قبل از آن بهتر است با انواع دندان ترک خورده و شکسته بیشتر آشنا شویم.

مقابله با دندان ترک خورده یا شکسته: اهمیت مراجعه به دندانپزشک

اگر متوجه شدید که دندان شما ترک خورده یا شکسته است، مهم است که در اسرع وقت به دندانپزشک مراجعه کنید. ترمیم زودهنگام دندان ترک خورده یا شکسته می‌تواند از عوارض جدی مانند عفونت، از دست رفتن دندان و مشکلات جویدن و صحبت کردن جلوگیری کند.

 

علائم و نشانه‌های دندان ترک خورده یا شکسته

دندان ترک خورده یا شکسته ممکن است علائم مختلفی داشته باشد، از جمله:

  • درد و حساسیت دندان، به ویژه هنگام جویدن غذاهای گرم، سرد، شیرین یا اسیدی
  • تغییر رنگ دندان
  • لقی دندان
  • صدای کلیک یا ترک خوردن هنگام جویدن

اگر هر یک از این علائم را در دندان خود مشاهده کردید، حتماً به دندانپزشک مراجعه کنید.

 

عوارض دندان ترک خورده یا شکسته

اگر دندان ترک خورده یا شکسته را ترمیم نکنید، ممکن است دچار عوارض جدی شوید، از جمله:

عفونت: اگر ترک یا شکستگی به عصب دندان رسیده باشد، ممکن است باعث عفونت شود. عفونت می‌تواند دردناک باشد و منجر به از دست رفتن دندان شود.

از دست رفتن دندان: اگر ترک یا شکستگی عمیق باشد، ممکن است باعث از دست رفتن دندان شود.

مشکلات جویدن و صحبت کردن: ترک یا شکستگی می‌تواند باعث درد و ناراحتی هنگام جویدن و صحبت کردن شود.

انواع دندان ترک خورده و شکسته
انواع دندان ترک خورده و شکسته

انواع دندان‌ ترک خورده و شکسته

دندان شکسته با توجه به محل ترک خوردگی و نحوه شکستگی به انواع زیر تقسیم می‌شود:

ترک‌های مویی در دندان و یا کریزلاین‌ها

ترک‌های مویی خطوط ریزی هستند که فقط روی مینای دندان خارجی ایجاد می‌شوند. ترک مویی در دندان‌های افراد بزرگسالان بسیار رایج است. ترک‌های مویی سطحی هستند و هیچ دردی ندارند، فقط باعث می‌شوند ظاهر دندان بد دیده شود.

شکستگی کاسپ دندان

وقتی تکه‌ای از سطح جونده دندان پر شده، شکسته یا کنده می‌شود، شکستگی کاسپ نامیده می‌شود. شکستگی کاسپ درد زیادی ایجاد نمی‌کند.

دندان ترک خورده

در دندان ترک خورده، یک ترک از سطح جونده دندان به صورت عمودی به سمت ریشه امتداد می‌یابد. تشخیص زودهنگام این حالت برای نجات دندان بسیار مهم است. اگر دندان ترک خورده درمان نشود با گذشت زمان بدتر شده و می‌تواند منجر به از دست دادن دندان شود. درمان زود هنگام برای نجات دندان‌های ترک خورده ضروری است.

دو تکه شدن دندان

دو تکه شدن دندان نتیجه ترک خوردگی دندان در طولانی مدت است. دندان دو تکه شده را با یک ترک در وسطش که دندان را به دو بخش متمایز تقسیم کرده، شناسایی می‌کنند. دندان دو تکه شده را نمی‌توان نجات داد.

شکستگی عمودی دندان

ترک شکستگی عمودی از ریشه دندان شروع می‌شود و به سمت سطح جونده ادامه می‌یابد. علائم شکستگی عمودی دندان‌ها بسیار کم است و با چشم غیر مسلح قابل مشاهده نیستند. شکستگی عمودی دندان وقتی کشف می‌شوند که استخوان و لثه اطراف دندان عفونی می‌شوند.

ایمپلنت های دندانی راهی برای ترمیم دندان ترک خورده و شکسته
ایمپلنت های دندانی راهی برای ترمیم دندان ترک خورده و شکسته

روش‌های ترمیم دندان ترک خورده و شکسته

برای ترمیم دندان شکسته روش‌های درمانی زیادی وجود دارد که در ادامه پنج روش دندانپزشکی برای ترمیم دندان شکسته را توضیح می‌دهیم.

پر کردن دندان

پر کردن دندان روشی برای ترمیم دندان‌های شکسته است که در آن از ماده‌ای محافظ استفاده می‌شود. اگر فقط بخش کوچکی از دندانتان تراشیده، ترک خورده یا پوسیده باشد، یک پرکردگی خوب می‌تواند دندانتان را ترمیم کرده و آن را برای سال‌های سال سالم نگه دارد. پر کردن دندان می‌تواند به تقویت دندان نیز کمک کند.

 

تاج یا روکش دندان

روکش دندان امروزه یکی از رایج‌ترین درمان‌های ترمیمی دندان است. روکش دندان یک کلاهک سفارشی فلزی یا سرامیکی و یا ترکیبی از هر دوی آنهاست که برای محافظت، نگهداری یا تقویت زیبایی دندان‌های آسیب دیده طراحی شده‌اند. همچنین بعد از درمان ریشه دندان از روکش دندان برای تقویت دندان و برگرداندن یکپارچگی آن استفاده می‌شود.

 

باندینگ دندان

باندینگ دندان یک روش سریع و مقرون به صرفه برای رفع عیوب کوچک روی دندان است. باندینگ شامل استفاده از رزین کامپوزیت برای ترمیم دندان‌هایی است که تغییر رنگ، بریدگی، پوسیدگی یا شکستگی دارند. همچنین در رفع شکاف دندان موثر است. به زبان ساده، باندینگ یک روش نسبتاً ساده‌ی دندانی است که نه تنها می‌تواند عیوب جزئی دندان را برطرف کند، بلکه به زیبایی لبخند شما نیز کمک می‌کند.

 

عصب‌کشی دندان

وقتی دندان شکسته یا ترک خورده باعث درد یا حساسیت شدید شود، بهترین روش ترمیم آن، عصب کشی و درمان کانال‌های ریشه دندان است. در عصب کشی، پوسته جامد دندان طبیعی حفظ شده و قسمت پوسیده و عصب داخل آن برداشته می‌شود. درمان کانال ریشه به دردناک بودن مشهور شده، اما عملاً یک روش بدون درد است که شما را از درد کشیدن راحت می‌کند.

 

انتخاب روش ترمیم مناسب با توجه به شرایط دندان

انتخاب روش ترمیم مناسب برای دندان ترک خورده یا شکسته، به عوامل مختلفی بستگی دارد، از جمله:

شدت و محل ترک یا شکستگی: اگر ترک یا شکستگی جزئی باشد، ممکن است بتوان با مواد پرکننده آن را ترمیم کرد. اما اگر ترک یا شکستگی عمیق یا گسترده باشد، ممکن است نیاز به روکش دندان، تاج دندان یا جراحی زیبایی دندان باشد.

وضعیت سلامت عمومی فرد: اگر فرد دارای بیماری‌های زمینه‌ای مانند دیابت یا بیماری‌های قلبی باشد، ممکن است نیاز به روش ترمیم محافظه‌کارانه‌تری باشد.

هزینه و بودجه: هزینه روش‌های ترمیم دندان ترک خورده یا شکسته متفاوت است. دندانپزشک می‌تواند با توجه به شرایط شما، روش ترمیمی را پیشنهاد دهد که از نظر هزینه و بودجه برای شما مناسب باشد.

 

مراقبت‌های پس از ترمیم دندان ترک خورده یا شکسته

بعد از ترمیم دندان ترک خورده یا شکسته، رعایت برخی نکات مهم می‌تواند به حفظ سلامت دندان شما کمک کند، از جمله:

رعایت بهداشت دهان و دندان: مسواک زدن دو بار در روز به مدت دو دقیقه و استفاده از نخ دندان روزانه برای جلوگیری از پوسیدگی دندان ضروری است.

دوری از غذاهای سفت و سخت: تا زمانی که دندان ترمیم شده به طور کامل بهبود نیابد، از جویدن غذاهای سفت و سخت خودداری کنید.

مراجعه منظم به دندانپزشک: مراجعه منظم به دندانپزشک برای معاینه و درمان می‌تواند به تشخیص و درمان زودهنگام هرگونه مشکل احتمالی کمک کند.

 

پرسش‌های متداول

آیا می‌توان دندان ترک خورده یا شکسته را ترمیم کرد؟

بله، در بیشتر موارد، دندان ترک خورده یا شکسته را می‌توان ترمیم کرد. اما شدت و محل ترک یا شکستگی، بر امکان ترمیم دندان تأثیر می‌گذارد.

چه عواملی باعث ترک خوردن یا شکستگی دندان می‌شوند؟

عوامل مختلفی می‌توانند باعث ترک خوردن یا شکستگی دندان شوند، از جمله:

  • جویدن غذاهای سفت و سخت
  • ضربه به دندان
  • دندان قروچه
  • پوسیدگی دندان
  • بیماری‌های لثه

کدام روش ترمیم برای دندان ترک خورده یا شکسته بهتر است؟

بهترین روش ترمیم برای دندان ترک خورده یا شکسته، روشی است که از نظر هزینه، زیبایی و دوام، برای شما مناسب باشد. دندانپزشک می‌تواند با توجه به شرایط شما، بهترین روش ترمیم را پیشنهاد دهد.

هزینه ترمیم دندان ترک خورده یا شکسته چقدر است؟

هزینه ترمیم دندان ترک خورده یا شکسته، بسته به روش ترمیم و شدت و محل ترک یا شکستگی، متفاوت است. در general، ترمیم با مواد پرکننده، کم‌هزینه‌ترین روش ترمیم است. روکش دندان و تاج دندان، روش‌های ترمیمی گران‌تری هستند.

جمع‌بندی

دندان ترک خورده یا شکسته می‌تواند دردناک و ناراحت‌کننده باشد. خوشبختانه، روش‌های مختلفی برای ترمیم دندان ترک خورده یا شکسته وجود دارد که دندانپزشک با توجه به شرایط دندان، بهترین روش را برای شما انتخاب خواهد کرد.

No comment

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *